top of page

Sosyal Medyanın İşletmeler İçin Önemi

İşletmeler açısından sosyal medya pazarlamasının tercih edilmesinin en önemli gerekçesi; geleneksel pazarlama yöntemleri tarafından istenilen hedef kitlenin tam olarak yakalanamaması ve yüksek maliyetler gerektirmesi oluyor. Buna karşılık sosyal medya pazarlaması ile çok daha düşük bütçeler kullanılarak çok daha doğru ve nokta atışı hedef kitlelere ulaşılabiliyor.


Sosyal medya sayesinde işletme ve potansiyel müşteriler arasında çift taraflı etkileşim sağlanıyor. Bir müşteri bir ürünle alakalı sorun yaşadığında; marka sorundan hemen haberdar olup aksiyon alabiliyor. Böylece kriz, fırsata dönüştürülüyor ve müşteri memnuniyeti en üst seviyelere taşınabiliyor. Aynı zamanda sosyal medya sayesinde markalar hedef kitlelerini ve müşterilerini daha iyi tanıyabiliyor.


Müşterilerini ve hedef kitlelerini iyi tanıyan markalar; hem ürünlerini hem de reklam yöntemlerini onların beklentileri doğrultusunda düzenleyerek çok daha kısa sürede çok daha iyi sonuçlar alabiliyor. Sosyal medyanın artık tüm markalar tarafından kullanılıyor olması da işletmeler için sosyal medyayı kullanmaya yönlendirici güç oluyor. Gerçek hayattaki rekabetten geri kalmamak için dijitaldeki rekabette de yerini almak gerekiyor.


Sosyal medya pazarlama kanallarında, reklamların ve etkileşimlerin satışa dönüşmesini sağlamaya yardımcı çok sayıda araç bulunuyor. Böylece markalar, e-ticaret sitelerinin satışlarını artırabiliyor. Bir e-ticaret sitesi bulunmasa dahi marka bilinirliği sayesinde müşterilerin alışveriş yapacakları zaman akıllarına gelen ilk marka olma ayrıcalığı sunuluyor. İşletmeler; sosyal medyada normalde varlıklarından haberdar dahi olamayacakları müşterilere ulaşabiliyorlar.


Üstelik bütün bu faaliyetler çok düşük maliyetlerle gerçekleştirilebiliyor. Kullanıcılar reklamlarını doğru şekilde analiz edebilirlerse ve bütçelerini başarılı biçimde yönetebilirlerse giderek çok daha az bütçelerle çok daha iyi geri dönüşler sağlayan reklamlar hazırlayabiliyorlar. Özellikle reklam çalışmaları ve pazarlama faaliyetleri için bir profesyonelle ya da reklam ajansıyla çalışılmadığı zaman stratejileri uygulamak çok daha ucuza gelebiliyor.


İçinde bulunulan çağda dijitalleşme ve dijital dünyada var olma her markanın mutlaka uygulaması gereken hamleler arasında yer alıyor. Geleneksel pazarlama yöntemlerinin giderek önemini yitirdiği bu dönemde çağa ayak uydurabilen markalar yalnızca uzun vadede değil, kısa vadede de kazanıyor. Eskiden olduğu gibi bir internet sitesi tek başına hiçbir işletme için yeterli olmuyor.


Günümüzde işletmelerin büyük bir çoğunluğu; iş ortağı ve çalışan bulmak için LinkedIn’i, müşteri bulmak ve ürünlerini sergilemek için Facebook ve Instagram’ı, daha çok konuşulmak için Twitter’ı aktif olarak kullanılıyor. Geleneksel pazarlama yöntemlerinde tek yönlü iletişim ve etkileşimsizlik varken sosyal medyada insanlar markaları bir arkadaş gibi görüp onlarla etkileşime geçebiliyor.


Yöntemlerin tamamı; markanın sosyal medyadaki her doğru iletişim hamlesi ve mesajıyla yeni bir müşteri kazanmasına yardımcı oluyor. Bir işletme gerçekten büyümek, bilinmek ve satışlarını artırmak istiyorsa öncelikle dijital dünyada güçlü bir varlığa ihtiyaç duyuyor. Benzer şekilde dijital dünyada olmayan ya da kötü bir pazarlama stratejisi yürüten işletmelerin de düşüşü hızlanabiliyor.


Sosyal medya pazarlaması sayesinde tüketicilerin satın alma kararlarına direkt olarak etki edilebiliyor. Böylece doğru pazarlama stratejisini uygulayan markalar, rakiplerinden kolayca müşteri çalabiliyor. Bir markanın tüketiciler tarafından sürekli ulaşılabilir olması da müşteri memnuniyeti ve sürekli müşteri olma açısından faydalar sağlıyor. Üstelik yapılan her çalışma çığ gibi büyüyerek kısa sürede daha fazla insana ulaşma potansiyeli taşıyor.


İşletmelerin elinde güçlü bir dijital varlık bulunması; yalnızca satışlar açısından değil kriz durumlarında da avantaj yaratıyor. İşletmenin açıklama yapması gereken ya da bir duruş sergilemesini gerektiren durumlarda; normal şartlarda bir krize dönüşebilecek olaylar dahi markanın yararına sonuçlanabiliyor. Bu nedenle işletmelerin tamamının sosyal medyadaki dijital varlıklarına yatırım yapması gerekiyor.


9 görüntüleme0 yorum

Bültene Kaydolun!

​Hiçbir güncellemeyi kaçırmayın

TeÅŸekkür ederim...

bottom of page